Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η χειρουργική μέθοδος που αποσκοπεί σε θεραπεία της βαριάς οστεοαρθροπάθειας της άρθρωσης του ισχίου.

Το ισχίο αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη που την υποδέχεται και στην οποία συγκρατείται με τον θύλακο, τους συνδέσμους και το περιβάλλων μυϊκό σύστημα. Οι επιφάνειες της κεφαλής και της κοτύλης καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο που είναι λείος, γυαλιστερός και ελαστικός. Η μορφολογία της κοτύλης και της κεφαλής, η ύπαρξη χόνδρου και η παρουσία του λιπαντικού αρθρικού υγρού ανάμεσα στις δύο επιφάνειες, εξασφαλίζουν θαυμαστή κινητικότητα και αντοχή στη δράση ισχυρών δυνάμεων που ασκούνται σε καθημερινές ασχολίες αλλά και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Όταν ο χόνδρος χάνει τις ιδιότητές τους και καταστρέφεται, η λειτουργία της άρθρωσης παραβλάπτεται σημαντικά. Το αρθρικό διάστημα ελαττώνεται και εξαφανίζεται, δημιουργούνται οστεόφυτα, τα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση φλεγμαίνουν και σκληρύνονται. Το κλινικό αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, η βράχυνση του σκέλους, η χωλότητα, ο πόνος και η κατακόρυφη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής (π.χ. ακύρωση σημαντικών καθημερινών δραστηριοτήτων κ.α.). Η διαδικασία καταστροφής του αρθρικού χώρου και η ανάδυση των συμπτωμάτων διαρκεί άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, από μερικά χρόνια έως μερικούς μήνες, ανάλογα με την υποκείμενη παθολογική εξεργασία (δυσπλασία, φλεγμονώδης αρθρίτιδα, κάκωση κ.α.). Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητα βήματα της διαγνωστικής μεθοδολογίας. Για την επικύρωση της διάγνωσης αρκεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η απλή ακτινογραφία. Η αξονική και μαγνητική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις σε πολύ λίγες περιπτώσεις προσθέτουν ουσιώδεις πληροφορίες.

Η χειρουργική επέμβαση είναι θεραπευτικός μονόδρομος. Συνίσταται στην αντικατάσταση της φθαρμένης επιφάνειας της κοτύλης και της κατεστραμμένης μηριαίας κεφαλής με τεχνητά υλικά. Στη θέση της κοτύλης τοποθετείται πλαστικό κυπέλιο (συνήθως σε μεταλλικό υπόστρωμα) που έχει το σχήμα της φυσιολογικής ανατομικής κοιλότητας. Στη θέση της κεφαλής τοποθετείται νέα μεταλλική ή κεραμική που συνεχίζεται σε επίμηκες στέλεχος (μηριαίος στειλεός) το οποίο εισέρχεται και εφαρμόζεται μέσα στον αυλό του μηριαίου οστού. Δημιουργείται έτσι μία νέα τεχνητή και επομένως και ανώδυνη άρθρωση. Η σύσταση των υλικών ποικίλει και εξαρτάται συνήθως από τον επιλεγόμενο τρόπο στερέωσής τους και την επιλεγόμενη αρθρούμενη επιφάνεια. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι: κράματα μετάλλων (τιτανίου και κοβαλτίου χρωμίου), πολυαιθυλένιο, και πιθανόν κεραμικά τμήματα και πολύ-μεθυλ-μεθ-ακρυλικού (ακρυλικό τσιμέντο).

Η εγχειρητική τεχνική που ακολουθείται από τις χειρουργικές ομάδες διαφέρει κυρίως ως προς την προσπέλαση (πρόσθια, πλάγια, πλαγιοπίσθια). Τα υλικά όμως που χρησιμοποιούνται είναι πάντοτε τα ίδια και ο στόχος είναι να τοποθετηθούν με ακριβή προσανατολισμό και να στερεωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τεχνική είναι ατραυματική, χωρίς τη χρήση αίματος και περαιώνεται σε βραχύ χειρουργικό χρόνο. Η τραχεία αποκατάσταση είναι σημαντική παράμετρος επιτυχίας χωρίς όμως να παραβλάπτει ή να σκιάζει τη βασική αποστολή της επέμβασης, δηλαδή την άριστη μακρόχρονη λειτουργία της.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος συνίσταται σε συνήθεις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, καρδιολογική και πνευμονολογική αξιολόγηση. Η αναισθησία είναι ραχιαία ή επισκληρίδιος (δηλ. κάτω από τη μέση) και σπανίως γενική. Η έγερση γίνεται λίγες ώρες μετά της επέμβαση και η παραμονή στο Νοσοκομείο είναι συνήθως 24-48 ώρες. Η φυσικοθεραπεία συνίσταται σε εκμάθηση της βάδισης και σε ορισμένες βασικές ασκήσεις και κινήσεις. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά 15 μέρες ενώ ο χρόνος χρήσης στηρικτικού μέσου επαφίεται στην επιθυμία και δυνατότητα για ασφαλή βάδιση του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς ( συνήθως 2-4 εβδομάδες, σπανιότερα για λίγο περισσότερο χρόνο).

Σχετικά άρθρα

arthroplastikes tacheias apotherapeias

Οι νεώτερες ασφαλείς και ουσιώδεις εξελίξεις Οι αρθροπλαστικές (δηλαδή η αντικατάσταση με τεχνητά υλικά) των…

osteoarthritida ischiou

Τι είναι οστεοαρθρίτιδα Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία ασθένεια η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις του σώματος….

anatomia ischiou

Το ισχίο είναι μια άρθρωση δίκην σφαίρας σε κοτύλη. Στο άνω άκρο του μηριαίου οστούν…

Σελίδα 1 από 21 2