Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη θεραπεία της βαριάς οστεοαρθροπάθειας της άρθρωσης.

Το Γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πλέον σύνθετη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Στην ανατομική της κατασκευή συμμετέχουν τρία οστά: το μηριαίο οστό, η κνήμη και η επιγονατίδα. Οι αρθρικές επιφάνειες αυτών των οστών επαλείφονται από τον αρθρικό χόνδρο που είναι λείος, γυαλιστερός και ολισθηρός έτσι ώστε να επιτρέπονται άνετες κινήσεις. Στην ομαλή κίνηση αλλά και στη σταθερότητα του γόνατος συμμετέχουν οι μύες που το περιβάλλουν, οι σύνδεσμοι (χιαστοί, έσω και έξω πλάγιοι) και οι δύο μηνίσκοι που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο μηριαίο και την κνήμη. Ο αρθρικός υμένας περιβάλλει ολόκληρη την άρθρωση και παράγει το αρθρικό υγρό που διευκολύνει την ομαλή και ανεμπόδιστη κίνηση. Το γόνατο κάμπτεται και εκτείνεται, έχει όμως και κινήσεις κύλισης και στροφής. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται πλήρως όλες οι καθημερινές ανάγκες κίνησης αλλά και γίνονται κατορθωτές οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές επιδόσεις (άλματα, τρέξιμο, χορός κλπ.)

Η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μπορεί να οφείλεται σε: οστεοαρθρίτιδα (η συχνότερη πάθηση), ρευματοειδή αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα. Σε όλες τις περιπτώσεις η απώλεια αρθρικού χόνδρου αφήνει ακάλυπτες τις οστικές επιφάνειες. Το αρθρικό διάστημα στενεύει, δημιουργούνται οστεόφυτα και συχνά αλλάζει ο άξονας του σκέλους. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι συνήθως επαρκής εξέταση. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις η αξονική ή και η μαγνητική τομογραφία προσθέτει επιπλέον πληροφορίες.

Ο πόνος είναι η κύρια ενόχληση που οδηγεί στην αρθροπλαστική. Ο συνεχής πόνος περιορίζει σημαντικά απλές καθημερινές δραστηριότητες ( περπάτημα, ανέβασμα-κατέβασμα σκάλας) και σχεδόν αποτρέπει από τη σωματική εργασία και άλλες πιο σύνθετες κινητικές ασχολίες.

Με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος επιτυγχάνονται βασικοί στόχοι όπως: αντιμετώπιση του πόνου, αποκατάσταση κινητικότητας και ευθειασμός του σκέλους με τελικό αποτέλεσμα την επάνοδο σε φυσιολογική, για την ηλικία, δραστηριότητα. Η επέμβαση αυτή σημαίνει την επένδυση των οστών της άρθρωσης με τεχνητά τμήματα. Το μηριαίο τμήμα είναι μεταλλικό και καλύπτει την αρθρική επιφάνεια του γόνατος. Το κνημιαίο τμήμα αποτελείται από πλαστικό υλικό (πολυαιθυλένιο) που επικάθεται σε μέταλλο επενδύει την άνω επιφάνεια της κνήμης και στερεώνεται, όπως κα το μηριαίο, με πολυμέθυλ-μεθακρυλικό (ακρυλικό τσιμέντο). Πριν την τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης προηγείται επιμελής καθαρισμός του γόνατος, προσεκτική διαμόρφωση των οστών και συνδεσμική εξισορρόπηση ώστε τα τμήματα της άρθρωσης να εφαρμόσουν σταθερά και με ιδανικό προσανατολισμό. Ακολουθείται αυστηρή διαδικασία για γρήγορη επέμβαση σε φυσικό περιβάλλον ύψιστης ασηψίας. Η αναισθησία είναι περιοχική και αφορά μόνο τα κάτω άκρα. Η επεμβατικότητα στο μυϊκό σύστημα είναι η ελάχιστη δυνατή και με τρόπο που η απώλεια αίματος να μην δημιουργεί ανάγκη για μετάγγιση. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής εγείρεται και βαδίζει με στηρικτικό μέσο. Η παραμονή στο Νοσοκομείο περιορίζεται σε 24-48 ώρες. Στο σπίτι αυτοεξυπηρετείται και τα ράμματα αφαιρούνται μετά δύο περίπου εβδομάδες. Η διάρκεια χρήσης στηρικτικών μέσων εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Οι νέες τεχνικές δεν συνιστούν διαφορετική επέμβαση. Η ενασχόληση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του με τους επιμέρους επιστημονικούς προβληματισμούς συχνά είναι συγχυτικοί. Η εμπιστοσύνη στην επιλεγείσα ιατρική ομάδα, προσφέρει το καλύτερο δυνατόν κλίμα για άριστη τελική έκβαση.

Σχετικά άρθρα

arthroplastikes tacheias apotherapeias

Οι νεώτερες ασφαλείς και ουσιώδεις εξελίξεις Οι αρθροπλαστικές (δηλαδή η αντικατάσταση με τεχνητά υλικά) των…

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΜΑ ΤΟΥΣ…

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος δεν είναι νέα. Στην δεκαετία του 1930 πραγματοποιήθηκε η επέμβαση…

Σελίδα 1 από 21 2